Dečija i preventivna stomatologija


Prvu posetu stomatologu trebalo bi uraditi do prvog rođendana (obično između 6 meseci i godinu dana). Rani pregled i preventivna nega su važni u zaštiti osmeha Vašeg deteta.

Najvažniji razlog za posetu je prevencija karijesa ranog detinjstva (karijesa mlečnih zuba).

Karijes ranog detinjstva (karijes mlečnih zuba) može biti uzrokovan uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem.

Oavj karijes nastaje kada sok, veštačko mleko, obično mleko i majčino mleko ili neka druga tečnost koja sadrži ugljene hidrate ostaje na zubima u dužem periodu.

Što pre dete poseti stomatologa, to je veća mogućnost sprečavanja stomatoloških problema. Takođe, Vaše dete će ranije početi da stiče dobre navike oralne higijene.

Prevencija karijesa kod Vašeg deteta

Vaše dete bi trebalo da počne da pije iz čaše pre prvog rođendana (ili eventualno od 12 do 14 meseci starosti). Deca ne bi trebalo da se uspavaju sa flašicom. Trebalo bi izbegavati noćno dojenje čim izbije prvi primarni (mlečni) zub. Zatim, treba izbegavati pijenje soka iz flašice. Ukoliko ga već piju, trebalo bi to da čine iz čaše.

Savremena profilaksa (prevencija zubnog karijesa)

U budućnosti će nastanak karijesa biti sve manji zahvaljujući jednostavnoj profilaksi koja je sve pristupačnija.Ranije je profilaksa značila lokalnu primenu gelova sa visokom koncentracijom fluora ili sistemski unos fluora oralnim putem što se danas sve manje koristi jer savremena istraživanja u stomatologiji ove metode profilakse smatra invanzivnim.

Lokalnom primenom savremenih pasti za remineralizaciju zubne gleđi omogućava se selektivno ojačanje rizičnih mesta za nastanak karijesa u zubnom nizu i izbegava mogućnost intoksikacije fluorom, naročito kada su pacijenti deca.

Savremena stomatologija i roditeljstvo

Opšta je zabluda da u trudnoći nisu dozvoljeni stomatološki tretmani. Naprotiv, svaka infekcija iz usta ponaša se kao fokus koji može oštetiti imuni sistem trudnice. Jedini tretman koji se izbegava, naročito u prvom trimestru je snimanje zuba rendgen aparatom, kao i uklanjanje amalgamskih ispuna, jer dovodi do oslobađanja žive koja je toksična.

Druga zabluda je da trudnoća može dovesti do propadanja zuba zbog mobilizacije kalcijuma iz gleđi. Kalcijum se može mobilisati, ali samo iz kostiju, tako da za svaki porast karijesa treba optužiti čest unos obroka i šećera, kao i porast kiselosti u ustima do koje dolazi prilikom trudničkog povraćanja. Porast estrogena u pljuvački dovodi do nagomilavanja bakterija koje dovode do krvarenja desni i napretka parodontopatije.

Isključivo pravilno održavanje higijene i pravilna ishrana omogućiće kontinuitet oralnog zdravlja i kod trudnice i kod deteta.

Na vreme se edukujte kako da bebi održavate higijenu, kako da sprečite loše navike, šta da radite u slučaju povreda usta i zuba, šta da očekujete kada su mlečni zubi u pitanju i njihova smena. Sve informacije možete dobiti od Vašeg stomatologa, samo redovno vodite decu na kontrolu.