Izbeljivanje zuba


8074335_lIzbeljivanje zuba je postao svojevrsan trend jer su blistav osmeh i zdravi zubi postali estetski imperativ modernog doba, naročito kod holivudskih zvezda.

Osobe sa belim zubima izgledaju mlađe, stoga ne čudi prava pomama za raznim sredstvima za izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja.

 Koji su uzroci prebojenosti?

 Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičasto-bele na mlečnim, do žućkasto-bele na stalnim zubima. Do promene boje dolazi pod uticajem raznih faktora koji deluju tokom razvoja i nicanja kako mlečne, tako i stalne denticije – poremećaji u metabolizmu, ali i strukturi i mineralizaciji zuba, žutica kod novorođenčadi, upotreba nekih medikamenata…

Prebojena zubna gleđ i tamni zubi nastaju i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lekova, ali i usled starenja. Trebalo bi izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru konzumiranje soja sosa, kafe,vina i nekih čajeva. Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

 Da li je izbeljivanje zuba štetno?

 Ne!

Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa! Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes! Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: “Beljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba”.

Kakav je mehanizam delovanja izbeljivača?

Sredstva za beljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam delovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je vodonik-peroksid koji disosuje na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu. Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju manje svetla čime se ostvaruje efekat izbeljivanja.

 Da li postoje neželjene pojave?

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba navodimo prolaznu osetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Za koga nije beljenje zuba?

Iako je beljenje zuba danas postala uobičajena procedura, neželjeni efekti svedeni na minimum i osmišljeno je mnogo načina koji bi premostili specifičnosti svačijih zuba i dalje postoje situacije u kojima beljenje nije preporučljivo ili u kojima ono, jednostavno, ne daje adekvatne rezultate. Pročitajte koje sve stvari treba da imate na umu pre nego što se opredelite za izbeljivanje zuba.

• Kod posebnih stanja potreban je poseban oprez:

Trudnice i majke koje doje ne smeju se podvrgavati ovom tretmanu. Ovo nije zato što je tretman štetan, već zato što nije ispitan na trudnicama i dojiljama (eksperimenti na ovoj grupi su zabranjeni), pa nije na odmet biti krajnje oprezan. Kod osoba sa ulcerativnim kolitisom beljenje zuba može se obaviti samo uz saglasnost gastroenterologa, zbog moguće reakcije na preparate koji se za beljenje koriste.

• Alergija na sredstvo za beljenje?

Osobe koje su alergične na peroksid ne bi smele da se podvrgnu izbeljivanju zuba, jer to je agens koji se nalazi u svim sredstvima za beljenje zuba.

• Godine?

Izbeljivanje zuba se ne savetuje deci mlađoj od 16 godina. To je zato što je živac tada suviše blizu površini zuba, pa nakon beljenja zub može biti jako osetljiv.

• Imate li osetljive, kvarne ili istrošene zube?

Osobe koje imaju osetljive zube trebalo bi da se konsultuju sa stomatologom pre započinanja bilo kakvog izbeljivanja zuba. Ukoliko je gleđ na zubu istrošena ili ukoliko se na zubu nalazi ma kakav kvar postoji realna opasnost da sredstvo za beljenje prodre do živca i izazove njegovu osetljivost. Sve kvarove je, zato, neophodno sanirati pre započinjanja tretmana beljenja, a u slučaju istrošene gleđi od beljenja se najčešće odustaje i traže se druga estetska rešenja

• Šta je sa već prisutnim plombama, krunicama…?

Plombe, krunice, viniri, mostovi i druge zubne nadoknade se ne mogu izbeljivati. Ukoliko u vidljivom delu zubnih nizova već postoji nešto od ovoga, njiegova boja je svojevremeno usklađena sa bojom vaših zuba, ali nakon beljenja taj veštački materijal izgledaće tamnije od okolnih zuba. Zato je pre započinjanja postupka izbeljivanja potrebno razgovarati sa stomatologom o zameni ovih zubnih nadoknada svetlijim nakon tretmana. Međutim, nekada je zbog zdravlja zuba ili ekonomskog faktora bolje odustati od izbeljivanja.Na nekoliko seminara predavaći su naveli sporadične slučajeve da se plombe ponašaju kao kameleoni, tj da čak i one pormene boju nakon beljenja.Ova pojava naziva se metanerizam, i svakako je retka.

• Upala desni ili boesti desni?

Sredstva koja se koriste za izbeljivanje zuba često iritiraju desni. Ukoliko i inače imate problema sa desinma pre započinjanja tretmana konsultujte se sa stomatologom. Takođe, kada se desni povuku, u ustima se vidi žućkasti cement zuba. Ovaj deo zuba je nemoguće izbeleti, već je potrebno naći drugo rešenje.

Leave a comment

Your email address will not be published.