Stomatološka protetika


Nedostatak zuba više je nego neprijatna pojava, koja čoveka onemogućava da normalno funkcioniše. Kao posledica nedostatka zuba dolazi do fizionomskih promena u izrazu lica, nemogučnosti žvakanja, otežanog govora, promene položaja preostalih zuba a time i promena okluzije, što su samo neke od posledica gubitka zuba.

Iz svega navedenog sve ove promene dovode do smanjenja udobnosti i komfora života.

Zahvaljujući velikom napretku zubne protetike, pružena Vam je mogućnost da dobijete nove zube koji će Vas služiti podjednako dobro kao i prirodni zubi a njihov izgled neće se ni malo razlikovati od njih.

Metalokeramičke krunice se izrađuju u slučajevima kada se ona nameće kao bolje funkcionalno i estetsko rešenje u odnosu na kompozitnu(belu plombu) ili kompozitnu nadogradnju. Metalokeramičke krunice se izrađuju od legure metala kao osnove na koju se nanosi keramika.

Keramičke krunice su nadoknade u obliku zuba koje se postavljaju preko postojećeg  zuba koji je ili oštećen ili zahvaćen karijesom. Ako se sve odradi kako treba, estetske krunice će izgledati savršeno i neće se razlikovati od prirodnih zuba. Za razliku od metalokeramičke krunice, bezmetalne krunice i mostovi se u celosti izrađuju od keramike čime je izbegnuta mogućnost nastanka korozije u vidu ‘ tamnih ivica desnih’ što može biti estetski problem u frontu.

Njihova velika prednost je upravo u tome što se održavaju jednostavnim pranjem zuba četkicom, ali i u tome što što imaju potpuno prirodan izgled zuba.

Nedostatak jednog ili više zuba, osim što bitno ugrožava kvalitet Vašeg oralnog zdravlja, funkciju žvakanja i govora, ozbiljno narušava i lepotu Vašeg osmeha. Posledice nedostatka zuba se ogledaju u promeni položaja preostalih zuba (što indukuje poremećaj zagrižaja), problem u viličnim zglobovima, povećan rizik od nastanka parodontalnih oboljenja…

dental-careNedostatak jednog ili grupe zuba se uspešno sanira mostovima izrađenim od metal – keramike ili čiste “zirkonia” keramike kojom su zadovoljeni visoki estetski zahtevi i funkcionalna komponenta prirodnog zubnog niza.

“Popunjavajući” prostor nedostajućih zuba, dentalni most čuva integritet postojećih zuba. Za razliku od proteza, mostovi su cementirani na zube nosače i ne mogu se vaditi iz usta. Sam proces izrade je relativno jednostavan i sličan izradi dentalnih krunica.

Mobilne proteze (proteze koje se skidaju)

Pacijente kod kojih nije moguća izrada dentalnih mostova, ali još uvek nisu izgubili sve zube rehabilitujemo parcijalnim protezama. One mogu da se rade u kombinaciji sa fiksnim protetskim radovima (krunicama ili mostovima). Ovakve proteze su prilično gracilne, nisu neprijatne za nošenje i mogu dati veoma dobar estetski efekat.

Bezube osobe, nosioci totalnih proteza su često suočeni sa neprijatnostima poput pomeranja ili čak ispadanja proteze u toku ishrane ili govora. U poređenju sa gornjom protezom donja totalna proteza je manje stabilna u ustima i češće stvara nelagodnost u toku nošenja.

Pacijente koji imaju problema sa stabilnošću totalnih proteza rehabilitujemo protezama koje se oslanjaju na dentalne implante. Ovakve nadoknade mogu da se izrađuju u gornjoj, donjoj ili u obe vilice.

Proteza stabilizirana zubnim implantatima ima prednost u odnosu na klasične totalne proteze:

– Proteze koje su retinirane implantima se ne pomeraju u toku govora i jela, možete jesti gotovo šta poželite. Iritacije desni su znatno umanjene i ne postoji potreba za upotrebom adheziva.

– Proteze ne moraju da pokrivaju celo nepce, gracilnije su pa Vam omogućuju izraženiji osećaj ukusa hrane.

– Zubi u protezi bojom i oblikom mogu odlično imitirati Vaše prirodne zube.

– Zbog ugrađenih implantata koji sprečavaju gubitak kosti ovakve proteze su dugotrajnije a izgled lica očuvaniji u 

poređenju sa terapijom klasičnim totalnim protezama.

– Ovakve nadoknade Vam pružaju prirodan izgled, potpun komfor I osećaj samopouzdanja u svakodnevnom životu.