Folije za ispravljanje zuba


Folija za ispravljanje zuba (Invisalign ili eCligner ili nevidljiva fiksna proteza)  su zapravo različiti nazivi za plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba. Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, folije za ispravljenje zuba dovode zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera. To ih čini praktično nevidljivim na zubima, za razliku od standardnih fiksnih aparata. Zbog toga ih pacijenti rado biraju, jer im omogućavaju ispravljanje zuba nevidljivo za okolinu.

Najčešći razlog izbora ovakvog tetrapijskog rešenja leži u želji da se ne primeti nošenje istih ili ukoliko to nalaže profesija, poput posla stjuardesa.

 

 

 

 

Kako folije za ispravljanje zuba izgledaju?

Nevidljive folije za ispravljenje zuba su izrađene od tanke, providne plastike (medicinski poliuretan). Slične su folijama za kućno beljenje zuba, ali su izrađene od tvrde plastike, koja je još tanja i providnija od folija za izbeljivanje zuba. Nošenje folija za ispravljanje zuba je još manje uočljivo nego nošenje folija za izbeljivanje zuba. Folije za ispravljanje zuba su najsličnije retejnerima koji se nose nakon skidanja fiksne proteze, samo su još tanje i imaju zaobljene ivice uz zube.

Kako folije za ispravljanje zuba rade?
Folije ili plasticni alajneri se nalaze preko zuba i produkuju blage sile koje pomeraju zube. Svaka folija ima tačno utvrđeni zadatak i pomera zube za 0.25-0.3 mm. To se možda čini malo, ali gledajući pre svega zdravlje Vaših zuba i da sile na njima moraju biti minimalne, konačni razultati se mogu postići nošenjem više folija.

Kada počnete da nosite folije za ispravljanje zuba, primetićete kao da folija ne leži idealno na svim zubima i osetićete blagi pritisak na zubima. Može da Vam se učini da leže previše čvrsto na zubima. Takođe je moguće da je teško stavljate i skidate sa zuba. To je zbog toga, što nevidljiva fiksna  nije napravljena da leži idealno na zubima, već je napravljenea da pomera zube u onaj položaj koji je sa tom folijom definisan. To se postiže nakon mesec dana nošenja folije i kako vreme prolazi, primetićete da sve lakše stavljete foliju na zube i da je pritisak na zubima gotovo nestao. To je zbog toga što su folije već pomalo pomerile zube. Nakon mesec dana nošenja jedne folije, uzimate sledeću foliju za ispravljanje zuba i pomeranje se nastavlja sve do idealnog položaja koji je određen na početku terapije.
Svaka folija je odgovorna za samo jedan korak u celoj terapiji. Svaka folija pomera tačno određene zube do položaja definisanog tom folijom.

Kako se izrađuju folije za ispravljanje zuba?
Proces izrade prolazi kroz tri faze:
1. Specijalistički pregled ortodonta
2. Uzimanje otisaka obe vilice
3. Softverska analiza uzetih otisaka.

Softver zatim preračuna idealnu poziciju zuba i potrebna pomeranja. Na osnovu toga se i odredi potreban broj folija.

Video prikaz pomeranja zuba, čime se pacijent upoznaje sa konačnim ishodom terapijskih rezultata.

Model na početku i na kraju nošenja folija