Ortopedija vilica


Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigovanjem nepravilno pozicioniranih zuba i vilica.

Zašto je važno imati pravilno raspoređene zube?

Zato što su zbijeni zubi, kao i oni koji nemaju pravilan kontakt sa okolnim zubima podložniji za nastanak karijesa. Upravo taj položaj smanjuje mogućnost čišćenja i predstavlja potencijalni problem. Pored karijesa, u tim situacijama česta je i pojava parodontalnih oboljenja ( parodontopatija, upala desni ). Nepravilan položaj zuba dovodi do stvaranja tenzije u mišićima za žvakanje, bolova u TMZ, ramenima, ledjima…

Ortodontskim tretmanom poboljšava se zdravlje usne duplje, postiže se lepši izgled zuba i zubnog niza i njihov pravilan položaj.

Kako da znate da li vam je potreban orto tretman?

Stomatolog ili ortodont bi na to trebalo da vam skrenu pažnju. Nakon detaljnog pregleda, analize snimaka i modela Vaših vilica i zuba, ortodont ce odlučiti o vrsti terapije i napraviti detaljan plan.

Ortodontski tretman Vam je potreban ukoliko imate neki od navedenih problema:

– veliki razmak između gornjih i donjih prednjih zuba;
– gornji prednji zubi u potpunosti preklapaju donje zube;
– ako donji zubi preklapaju gornje ( napred ili sa strane);
– ako postoji prostor između zuba kada zagrizete;
– ako vam se sredine zuba i lica ne poklapaju;
– ako postoje razmaci između zuba;
– ukoliko je prostor za smestanje zuba previse mali, pa se oni krive i
– ukoliko je donja vilica previše uvučena ili previše isturena.

Postoji širok spektar metoda i aparata kojima se mogu ispraviti zubi ili nepovoljan položaj vilica. Svi aparati rade po principu primene pritiska na zube u određenom vremenskom periodu. Aparati mogu biti fiksni ili mobilni.

Fiksni aparati podrazumevaju postavljanje bravica, breketa, na zube. Oni vrše kontinuirani blagi pritisak na zube. Služe za ispravljanje većih nepravilnosti.

Bravice se mogu postaviti sa spoljašnje i unutrašnje strane zuba. Ortodoncija kao i sve druge grane stomatologije prati trend estetike, pa su razvijene providne bravice koje su gotovo neprimetne na zubima. Naravno, postoje i metalne bravice koje u nekim situacijama predstavjaju terapiju izbora. Estetske, kao i metalne bravice se danas izrađuju u manjim dimenzijama i nisu toliko uočljive.

Fiksne proteze se sastoje od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su pojedinačni elementi koje se pomoću specijalnog lepka pričvršćuju na zube i na svojoj površini imaju žleb predviđen za smeštaj žice. Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomeranje zuba i ispravljanje njihovog položaja. Kolika će sila biti zavisi od svojstva žice, odnosno materijala, debljine i oblika.Najstarija generacija bravica izrađena je od metala, a u novije vreme sve se češće primenjuju keramičke i kompozitne bele bravice. Bele bravice su prilagođenije boji zuba i estetski su prihvatljivije nego metalne.