NE DOZVOLITE DA VAS BOL DOVEDE KOD STOMATOLOGA. POSETITE VAŠEG STOMATOLOGA NA VREME!


Uklanjanje karijesa i terapija obolele zubne pulpe (živca) imaju za cilj očuvanje funkcija zuba kao i njihovo ponovno uspostavljanje ukoliko je došlo do njihovog narušavanja.

Karijes zuba
Osnovni cilj lečenja, pored restitucije funkcionalnih vrednosti zuba, jeste i postizanje prirodne estetike zuba. Upravo iz ovih razloga koristimo najsavremenije stomatološke tehnike i materijale koji nam pomažu u postizanju najboljih rezultata.Karijes se vrlo brzo širi i zahvata i ostale zube, pored toga što prouzrokuju zubobolju i što nisu lep prizor, oni postaju izvor mnogih bolesti. Karijes je najčešći uzrok pulpitisa (zapaljenja pulpe-živca). Simptomi pulpitisa su različiti zavisno od tipa,a pacijent može opisivati kao spontan, oštar, probadajući bol, izrazito osetljiv na hladno i spoljne nadražaje, nekad kao neizdržljiv noćni pulsirajući (kljucajući) bol, pa sve do toga da oboljenje ima hroničan tok sa bez simptoma ili sa tupim bolom.Ukoliko se ne leče takva oboljenja mogu napredovati ka nekrozi ili gangreni zuba kada u daljim stadijumima mogu biti zahvaćenja potporna tkiva zuba(alveolarna kost, periodoncijum, cement)što vodi ka formiranju apscesa zuba.
Endodontska terapija oboljenja pulpe se svodi na njeno vađenje, čišćenje inficiranog kanala
Anatomija zubnih zivaca i krvnih sudova
zuba sve dok se ne steknu uslovi za definitivno punjenje kanala zuba i konačno funkcionalno i estetsko osposobljavanje zuba plombom.

Leave a comment

Your email address will not be published.