Konac za zube i njegova upotreba? (video)


U održavanju besprekorne oralne higijene, upotreba zubnog konca trebala bi nam biti jednako važna kao i četkanje zubi. Čak ni kod četkica s najtanjim vlaknima, vlakna ne uspeju dopreti do svih površina zuba i mesta na kojima se može nakupljati plak. Međuzubni prostori, a posebno dodirne tačke između zuba, mesta su na kojima će nam zubni konac najbolje pomoći. Ipak, zubni konac treba naučiti pravilno upotrebljavati kako ne biste oštetili zubno meso.

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta zubnog konca: navošteni, nenavošteni, flouridirani, u obliku plosnatih trakica ili tankih niti, posebne vrste konca superfloss, i još neke druge. Najbolji konac za vas je onaj s kojim vam je najlakše rukovati. Možda je za početak najbolje da probate s koncem koji ima oznaku „sensitive“, jer će takvi konci biti mekši i podatniji prema zubnom mesu u slučaju da dođe do nenamjernog jačeg kontakta.

Korišćenje započnite tako da uzmete barem 50 cm konca i omotate jedan deo nekoliko puta oko desnog, a drugi deo oko levog kažiprsta. Primaknite palčeve koncu i njima ga napnite tako da su palčevi odvojeni oko 1 cm. Tim delom konca prolazite između zuba. Što je manji razmak i manje konca između palčeva, imate veću kontrolu i možete puno lakše pomerati konac. Ukoliko su prostori između nekih zuba vrlo uski, pokušajte konac uvući pokretima napred-nazad. Isti proces ponovite između svakog zuba, s novim delom konca kojeg odmotate s kažiprsta. Na donjem zubnom nizu i između gornjih kutnjaka, lakše će vam biti koristiti konac ukoliko ga pridržavate samo kažiprstima na koje je namotan, no pravilo o što manjem razmaku između prstiju radi veće kontrole i dalje vredi. Nakon čišćenja koncem, zube treba isprati vodom ili nekom od vodica za ispiranje usta.

Leave a comment

Your email address will not be published.