PRP – Podmlađivanje vlastitom plazmom


Plazma, specijalnim postupkom izdvojena iz naše krvi, ubrizgana u kožu, nosi mnoštvo regenerativnih supstanci: trombocita i faktora rasta pre svega. Zvanični naziv ove procedure je “platelet rich plasma rejuvenation” (PRP) – podmlađivanje plazmom bogatom trombocitima.

Kada dođe do povrede tkiva, na mestu oštećenja aktiviraju se trombociti i iz njih se oslobađaju faktori rasta koji stimulišu regeneraciju tkiva. Upravo ovu fiziološku reakciju organizma primenila je švajcarska kompanija RegenLab da dizajnira medicinsko sredstvo koje efikasno rešava problem starenja kože, alopecije, usporenog zarastanja rana, a veoma uspešno se koristi i u reumatologiji, ortopediji, sportskoj medicini, stomatologiji. Kako se izvodi tretman? Krv se vadi sterilnim unapred pripremljenim setom, u epruvete. Set je tako pripremljen da nijednog trenutka krv nije u dodiru sa vazduhom i ne postoji mogućnost da se kontaminira bakterijama iz vazduha. Centrifugiranjem se odvaja plazma od krvnih elemenata. Samo se plazma uzima za tretman podmlađivanja. Iz plazme se deo uzima za podmlađivanje kože određene regije, a deo se uzima za spravljenje filera kojim se popunjavaju duboke, urezane bore.

Na koje probleme deluje PRP?

Kada želimo da podmladimo kožu jedne ili više regija, pripremljena plazma se ubrizgava u kožu sitnim ubodima iglom na rastojanju od 1 cm. Tako možemo tretirati kožu lica, vrata, dekoltea, nadlanica, unutrašnjeg dela butina, regije oko kolena, dela nadlaktica gde je koža opuštena pa čak i stomaka. Filerima iz sopstvene plazme se popunjavaju dublje bore oko usana, bore koje vode od nosa ka usnama, od usana ka viličnoj kosti, bore na vratu i dublje bore na dekolteu. Pre tretmana se može dati lokalni anestetik ali i bez njega postupak nije naročito bolan jer se za aplikaciju koriste veoma tanke i oštre mezoterapijske igle. Nakon tretmana ostaju tragovi od uboda koji veoma brzo iščezavaju jer je reč o vazomotornoj reakciji kože koja se brzo povlači. Ponekad se mogu napraviti sitne modrice koje prolaze u narednih 3-5 dana. Podmlađivanje sopstvenom plazmom se ponavlja nakon mesec dana, tri i šest meseci i nakon godinu dana. Tada je efekat potpun i dugoročan. Može se ponoviti godišnje samo jednom, ako ima potrebe. Ovo je najbezbedniji način podmlađivanja jer se koristi sopstvena krv. Ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Koža se stimuliše na samopodmlađivanje. Može se raditi u bilo koje doba godine jer ne postoji mogućnost stvaranja hiperpigmentacija tokom letnjih meseci. Nakon laserskih tretmana, hemijskih pilinga, ili drugih agresivnih tretmana, PRP se primenjuje kao maska, natopljena plazmom, koja se stavi na lice, a plazma se može dodati i u specijalno pripremljenu kremu koja se nanese na lice nakon ovakvih tretmana radi brže regeneracije kože. Kod opadanja kose plazma se injekcijama ubacuje u vlasište. Iz aktiviranih trombocita se oslobađaju faktori rasta koji regulišu životni ciklus folikula dlake. Dolazi do ponovnog rasta kose, a kosa postaje jača i vlasi punije. Efekat se primećuje veoma brzo, kroz svega par meseci.

U čemu je tajna PRP-a?

Trombociti oslobađaju faktore rasta, koji stimulišu obnavljanje tkiva. Plazma, sama po sebi, sadrži važne molekule poput krvnih proteina, hormona, hranljivih sastojaka koji pomažu obnavljanje tkiva. Trombiciti i faktori rasta se u epidermu polako oslobađaju, ka dubljim slojevima – dermisu – gde pobuđuju fibroblaste da proizvedu nov kolagen i ekstracelularni matriks, čime se koža sama obnavlja a bore ravnaju – iznutra. Na površini kože u epidermisu primećuje se da je boja i tekstura kože zdravija. U medicini, dokazano je brže zarastanje rana i sanacija povreda. RegenLab sistem obezbeđuje da u maloj količini plazme bude visoka koncentracija trombocita i regenerativnih supstanci.

KORISTIMO SVETSKI POZNAT BREND FIRME REGEN LAB, I UZ POMOĆ NJIHOVIH EPRUVETA ZA UZIRKOVANJE KRVI STERILNOST I ISPRAVNOST POSTUPKA JE ZAGARANTOVANA. Da bi usluga bila najkvalitetnija moguća neophodno je, pored stručnosti, i raditi sa vrhunskim materijalima, i tu nema kompromisa.