Botoks


Šta je i kako se koristi botoks?

Botoks ili botulinum toksin tipa A je produkt specifičnih bakterija, a koji se nakon farmaceutskih obrada u medicinske svrhe koristi u svojoj slabo koncentrovanoj formi kao lek, ali i kao eliksir mladosti.

Nasuprot brojnim predrasudama koje su uglavnom posledica negativnih medijskih natpisa i isticanja loših primera – bitno je znati da je botoks lek za čitav niz oboljenja – hiperhidroze, blefarospazma, mišićnih poremećaja kod dece itd.

Svoju najširu primenu proteklih deset godina je svakako našao u estetskoj medicini gde se koristi kao sredstvo za ublažavanje izraženih mimičnih bora, prevashodno u gornjoj trećini lica – brazdi na čelu, bora izmedju obrva, asimetrije obrva, bora oko očiju.

Svoje dejstvo ispoljava tako što privremeno blokira hemijske signale i onemogućava preterane kontrakcije mišića.

Rezultat primene botoksa primećuje se nakon nekoliko dana, ali puno dejstvo nastaje nakon deset dana od aplikacije. 

Ubrizgavanjem umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica i nijedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu.

Česta briga pacijenata da će imati zamrznut izgled nije razlog za izbegavanje ove korekcije, jer stručno urađena procedura očuvava mimiku uz redukciju bora.
Efekat traje nekoliko meseci i potencijalno se produžava kada se primenjuje više puta za redom.

Preparati koje koristimo su registrovani u Agenciji za lekove i medicnska sredstva, i kao takvi se smeju koristiti u estetskoj medicini.

Koja je razlika između BOTOX-a i VISTABEL-a?

U pitanju je identičan preparat, razlika je u zapremini preparata botulinum toksina pa tako Botox ima 100 jedinica a Vistabel 50 jedinica. Razlog zašto postoje dva naziva je u tome što se Vistabel tretira kao registrovani preparat za estetske procedure, i kao takav je zapakovan u manjoj bočici, jer prilikom otvaranja bočice, mora se upotrebiti, sve što pretekne se ne može više koristiti.