Četkica i pasta za zube


-Četkice za zube, sllične današnjim, potiču iz Kine, da bi se u zapadnoj civilizaciji pojavile u 18. veku. Sve do početka 20. veka one su bile privilegija bogatih slojeva.

-Najčešće pitanje koje nam pacijenti postavljaju je „Koja je najbolja pasta i četkica za zube?“ Odgovor je kratak i jednostavan:  Činjenica je da ne postoje ni najbolja četkica ni najbolja pasta za zube. Mi se trudimo da svakog pacijenta upoznamo sa svim detaljima oralne higijene kako bi ispravno vodio računa o svojim zubima, i da bi ispravno odabrao četkicu i pastu za zube koje mu odgovaraju (i ne gubio vreme u traženju „najbolje“).

KAKO IZABRATI PRAVU ČETKICU ZA ZUBE?

toothbrushes

Kada birate vašu četkicu ono na šta treba da obratite pažnju je sledeće: četkice se dele na S (soft-meka), M (medium-srednje tvrda) i H (hard-tvda) u zavisnosti od čvrstoće vlakana. Birajte uvek M četkicu osim ako vam stomatolog nije preporučio drugu. Bitnije od proizvođača četkice je kako tu četkicu koristite, tj. da li ste savladali tehniku pravilnog pranja zuba. Ukoliko niste sigurni da li pravilno perete zube, zamolite stomatologa da vas obuči. Takođe je jako bitno da zube vremenski perete duže od tri minuta, svakog dana, najmanje dva puta dnevno, minimum ujutru i uveče. Ukoliko ste u mogućnosti da zube perete posle svakog obroka, bilo bi poželjno,ali najmanje 20-30 minuta posle obroka. Svojom četkicom i pravilnom tehnikom pranja, vi očistite oko 60% površina zuba. Zato je jako bitno da sem četkice za zube koristite interdentalni konac ili/i interdentalne četkice. Pravilna upotreba jednog i drugog je jako bitna i tome vas takođe može obučiti stomatolog. Ukoliko imate protetske nadoknade u ustima (mostove), dobro je koristiti i „water pik“ ili tuš za desni. Sredstva za ispiranje usta su takođe poželjna. Možete koristiti električnu četkicu za zube, ali bi bilo dobro da običnu ne izbacite iz upotrebe. Kombinujte. Takođe je jako bitno da svoju četkicu menjate na par meseci.

KOJU PASTU ZA ZUBE DA IZABEREM?

Closeup of blue toothpaste on blue toothbrush, isolated on white background

Closeup of blue toothpaste on blue toothbrush, isolated on white background

Pasta je pomoćno sredstvo za pranje zuba i ukoliko ne koristite nikakvu pastu, a pravilno i redovno četkate zube, ništa se neće desiti… Zvuči suludo, ali istinito. Pasta pomaže da se lakše zubi operu, pasta može da pomogne kod osetljivih zuba (Sensodyne F, Colgate Sensitive Pro Relief recimo) ali pasta sama po sebi ne može da napravi čudotvorno čišćenje.  Postoje paste koje imaju terapijsko delovanje, pa recimo posle redovnog čišćenja kod stomatologa, plus redovnog pranja istom kod kuće, sprečavate neka potencijalna oboljenja desni, ali ta ista pasta sama po sebi ne može da izleči ni jedno stanje desni ukoliko vi niste prethodno otišli kod stomatologa da vam on ukloni uzrok problema.

Dakle, čudotvorna pasta ne postoji. Savet što se tiče uključivanja paste za zube za odrasle kod dece je da treba uključiti onog trenutka kada su naučili da ispljunu, otprilike neki period posle treće godine.

ZAKLJUČAK cele ove priče je da:

  • ukoliko idete na redovne kontrole i čićenje zuba  i ostale intervencije kod stomatologa;

  • i ukoliko redovno, pravilno održavate higijenu usta i zuba,

…uradili ste sve što je u Vašoj moći. To ne znači da se nećemo družiti i da se zubi neće kvariti, ali definitivno znači da će bilo koji problem moći da se reši mnogo brže i lakše.

Leave a comment

Your email address will not be published.